Tuesday, November 4, 2008

Οικονομική Κρίση

Παρακολουθώντας την ειδησεογραφία των ημερών παρατήρησα την είδηση ότι άλλαξαν οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Κόβουν πλέον και τα από τα βασικά.

Αν εξαιρέσουμε αυτούς που χάσανε άμεσα από την χρηματιστηριακή κρίση, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με τον περασμένο Μάιο.
Από την άποψη ότι ούτε χρεοκοπίες τραπεζών είχαμε, ούτε κλείσιμο επιχειρήσεων, ούτε απολύσεις προσωπικού. Απλά κάποιοι έχασαν το "παντεσπάνι" τους, αλλά όχι το ψωμί τους, από την πτώση των χρηματιστηρίων και από το κλείσιμο των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών τραπεζών. Γενικά, η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων είναι η ίδια σε σχέση με τον προηγούμενο Μάιο. Εγώ θα έλεγα ότι ίσως είναι και λίγο καλύτερη καθώς η τιμή της βενζίνης έχει πέσει 20 με 30 λεπτά του Ευρώ, αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη.

Άρα για να υπάρξει η παρατήρηση ότι οι Έλληνες έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες σημαίνει ή ότι τα ΜΜΕ ανακάλυψαν αργά την αλλαγή ή ότι οι Έλληνες περίμεναν τα ΜΜΕ να μιλήσουν για κρίση για να ανακαλύψουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Το πρώτο ενδεχόμενο δεν με πειράζει καθόλου. Αλλά το δεύτερο μου εξηγεί γιατί υπάρχει κρίση αυτή τη στιγμή. Οι προσδοκίες ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί καλύτερα ή τουλάχιστον το ίδιο καλά μας οδήγησε σε υπερκατανάλωση και υπερδανεισμό που δεν άντεχε η πραγματική οικονομική μας κατάσταση.

Δηλαδή πρέπει να βγει ανακοίνωση στην τηλεόραση για να καταλάβουμε ότι δεν βγαίνουμε;
Ή μήπως πρέπει να αναφερθούν σε εμάς προσωπικά για να καταλάβουμε ότι κάτι μας αφορά;

4 comments:

Δήμητρα said...

Ή ακόμα χειρότερα να γίνει γκρούπ στο φεισμπουκ,....
Καλημέρα είπα;;;
Φιλί!!

Unknown said...

χαχα!
Ακόμη χειρότερα.

Καλημέρα. Φιλιά

ioannis_the_great said...

Καλημέρα Κε.Καλά πάνα έτσι είναι στην Ελλάδα.
Προβοκάστωρ ε Καλοό!!!!!!

Unknown said...

Πάντα έτσι είναι στην Ελλάδα γιατί πάντα καταλήγουμε στην διαπίστωση ότι πάντα έτσι είναι στην Ελλάδα και μένουμε εκεί.

Καλησπέρα Γιάνναρε (μην με αποκαλέσεις "Αντώναρε" θα φας γιαούρτι) :)